ARN doet aan autorecycling – op de meest duurzame wijze. Dat is onze focus. En dat doen wij samen met alle partijen binnen de branche. ARN is de actieve facilitator van de keten. Door krachten te bundelen, door te investeren en vooral ook door mee te denken.

Het is een groot contrast: het vroegere beeld van oude auto’s gedumpt in een weiland, tegenover de hightech autorecycling van nu.

In Nederland recyclen wij afgedankte auto’s tot 98,4 procent van het gewicht. Wat overblijft van uw oude auto, past nu in een boodschappentas.

ARN heeft als expert op het gebied van autorecycling aan de wieg van die ontwikkeling gestaan. Strengere milieuregels en technische innovaties gaven de autorecycling een grote impuls.

ARN heeft het proces en de keten in kaart gebracht en geeft er sturing aan. Samen met de keten zorgt ARN ervoor dat ten minste 95% van de auto’s wordt gerecycled en nuttig toegepast. Hiermee geeft ARN uitvoering aan de productenverantwoordelijkheid van autofabrikanten.

De missie van ARN is om samen met onze partners te streven naar een verantwoorde en hoogwaardige recycling van auto’s en van aandrijfbatterijen uit elektrische auto's.

In het gehele proces van het demonteren van total loss-, schade-, oude- en sloopauto’s, wordt onderscheid gemaakt in een End of Live auto of een demontage-auto.

Van een End of Live auto zijn er helaas geen onderdelen meer bruikbaar en worden alle vloeistoffen uit en de banden en velgen van het voertuig gehaald. Na dit proces wordt de auto aangeboden bij onze samenwerkingspartner ARN (Auto Recycling Nederland).

Van de demontage-auto wordt eerst bepaald welke onderdelen nog zijn te hergebruiken. Deze onderdelen worden getest en geclassificeerd, waarna het demontageproces begint.

Nadat de demontage van de auto heeft plaatsgevonden, levert Van Gils Automotive het overgebleven wrak aan bij ARN (Auto Recycling Nederland) ARN zorgt voor het hergebruiken van de nog overgebleven waardevolle stoffen.

Het gehele proces van het hergebruiken van een auto bestaat uit het inleveren van de auto, de demontage, de vermaling van het wrak en het scheiden van de laatste componenten.

Hieronder de stappen op een rij:

  • Inleveren van de auto
  • Het demonteren van de auto
  • Schredder
  • Post shredder technologie

Inleveren van de auto

Zodra een afgedankte auto binnenkomt bij Van Gils Automotive, melden wij de auto af bij de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer). Je krijgt als klant een vrijwaringsbewijs en de auto een ORAD-melding: een Online Registratie Auto Demontage.Van Gils Automotive zorgt voor de milieuvriendelijke en efficiënte verwerking van de afgedankte auto’s en accu’s. Dit proces gebeurt in een aantal stappen, waarbij uiteindelijk nauwelijks restmateriaal overblijft. De wet schrijft voor dat ten minste 95 procent van het autogewicht wordt gerecycled. In de praktijk ligt dit percentage bij Van Gils Automotive zelfs op 98,4 procent.

Het demonteren van de auto

Afhankelijk van de staat van de auto wordt in eerste instantie bepaald of de auto in aanmerking komt voor demontage of dat van de auto alleen de vloeistoffen en banden worden afgevoerd.

Wanneer Van Gils Automotive begint met het demonteren van de auto wordt eerst bekeken welke onderdelen voor hergebruik in aanmerking komen. Als voorbeeld, motor, versnellingsbak, aandrijfassen, dynamo, startmotor, aircopomp, koplampen, achterlichten en plaatwerk zijn onderdelen die afhankelijk van de staat en het levensjaar van de auto mogelijk nog prima inzetbaar zijn als tweede leven.Bijna 25% van het gewicht van de afgedankte auto wordt gerecycled.

Schredder

Nadat de auto is gedemonteerd gaat het kale autowrak naar een bij ARN aangesloten shredderbedrijf. Van Gils Automotive werkt samen met metaalverwerkingsbedrijf HKS in Moerdijk.Grote verwerkingsmachines vermalen de autowrakken tot kleine stukjes metaal en restmateriaal. Metalen, zoals ijzer, koper en aluminium, worden gescheiden en teruggewonnen voor de metaalverwerkende industrie.De shredderbedrijven recyclen samen 58,6 procent van het autogewicht van de afgedankte auto’s.Het overgebleven restmateriaal gaat naar het PST bedrijf van ARN in Tiel.

Post Shredder Technologie

Scheiding van het restmateriaal met de Post Shredder Technologie (PST) is de laatste stap in het recyclingproces. In de fabriek in Tiel worden de overgebleven herbruikbare grondstoffen gescheiden. In de PST-fabriek worden vier afvalstromen van elkaar gescheiden: kunststoffen, mineralen, vezels en metaalrestanten.De ‘Post Shredder Technology’ is verantwoordelijk voor de laatste 15,2 procent recycling van de afgedankte auto’s.

  • Klantenbeoordeling 9.6
  • Levering binnen 24 uur
  • 6 tot 12 maanden garantie
  • Origineel gebruikte onderdelen
  • Hulp bij bestellen
live chat