Wat doet corona met uw auto?

20 jul. 2021

Wat doet corona met uw auto?

U hoort inmiddels al meer dan een jaar elke dag nieuws over corona, maar wat doet corona met de staat van uw auto? Veel mensen hebben namelijk de afgelopen maanden thuis gewerkt en minder/weinig gebruik gemaakt van de auto. Ook was het niet mogelijk om met teveel mensen buiten uw eigen huishouden in de auto te zitten. Dit heeft consequenties voor uw auto!


Coronablog

Personenauto’s

Personenauto hebben afgelopen jaar meer stilgestaan dan normaal. Voor de niet cruciale beroepen was de eis om thuis te werken, wat ook wellicht in de toekomst gedeeltelijk zo zal blijven. Ook de kinderen waren veel thuis en het was niet mogelijk om leuke uitstapjes te maken. Hiervoor zou normaal gesproken allemaal de auto gebruikt zijn. 

Tweede personenauto

Als uw auto het afgelopen jaar door het vele thuiswerken en weinig kunnen ondernemen stil heeft gestaan, dan is dat bij uw tweede auto helemaal het geval. Veel gezinnen hebben een tweede auto i.v.m. twee banen op afstand en gemakkelijker kunnen verplaatsen. Dat betekent ook dubbel zoveel onderhoud en dubbele kosten voor brandstof en onderdelen.  

Wat gebeurd er met uw auto als deze langdurig stilstaat?

Wanneer uw auto langere tijd stilstaat gaan de bewegende delen van de auto vastzitten, zoals de remklauwen, handremkabels en het gasklephuis. Ook drogen de ruitenwissers uit als deze langere tijd niet gebruikt worden. De ruitenwissers hebben namelijk al die tijd in weer en wind gestaan. Daarentegen verstrijkt de onderhoudsinterval niet door kilometerstand, maar wel door tijdsverloop. Hierdoor wordt soms gemakkelijker een onderhoudsbeurt overgeslagen. 

Lease auto's

Wanneer u in het bezit bent van een lease auto, dan wordt deze in de meeste gevallen veelal voor werk gebruikt zoals bedrijfsbezoeken etc. Ook dit was in de afgelopen periode niet mogelijk, waardoor uw lease auto veel stil heeft gestaan.

Lease auto’s zijn de afgelopen jaren vaak vervangen voor lage uitstoot of energiezuinige auto’s. Denk hierbij aan hybride auto’s en elektrische voertuigen. Deze voertuigen zijn gemaakt voor gebruik. Wanneer een elektrisch of hybride voertuig te lang stilstaat, kan dit dus consequenties hebben voor de hybride accu. 

Daarnaast heeft een elektrische auto een verwarmsysteem en koelsysteem voor de accu zodat de accu altijd op een bepaalde temperatuur blijft, ook al is het voertuig uitgeschakeld. Dit systeem verbruikt ook stroom.

Postbezorgers

De postbezorgers daarentegen waren de enige die zich meer dan ooit op de weg bevonden. De meeste winkels waren gesloten, waardoor de keuze voor online bestellen nog nooit zo makkelijk was. Doordat deze busjes zich meer op de weg bevonden, is slijtage een logisch gevolg.

Heeft u een personenauto, bent u in het bezit van een lease auto of bent u postbezorger? In alle gevallen is het ontzettend belangrijk uw auto goed te checken. Zijn er onderdelen door weinig gebruik of slijtage toe aan vervanging? Kies dan net als VanGilsAutomotive voor gebruikte onderdelen.

live chat